Za stolom ljubavi i pomirenja

os u 3 za stolom w 250

Udžbenik za katolički vjeronauk 3. razreda osnovne škole

Autori:
Ivica Pažin
Ante Pavlović
i drugi

Izdavač: Hrvatska biskupska konferencija, Nacionalni katehetski ured

Nakladnik: Kršćanska sadašnjost

Godina izdanja: 2011.

Format: 190 x 260 mm

ISBN: 978-953-11-0663-4

Uvez: meki

Iz predgovora:

Dragi učenici,

pred vama, učenicima trećega razreda, nalazi se knjiga s naslovom »Za stolom ljubavi i pomirenja«. Čudan je to stol koji želimo otkrivati: ne stol prebogat prekrasnim jelima i kolačima te raznim pićima, nego stol bogat ljubavlju i pomirenjem. Kakav je to stol? To je stol na kojem se susrećemo s Isusom Kristom u svetoj misi ili euharistiji i s kojim se pomirujemo u sakramentu pomirenja ili ispovijedi. Ova je godina, dragi učenici, u vašem životu posebna. Godina je to kada ćete u svojoj župnoj zajednici primiti svetu pričest i slaviti sakrament pomirenja. Na tom putu želi vas pratiti i ova knjiga. Zajedno, kao da sjedite za istim stolom, vi – uz ovu knjigu – učite o ljubavi i miru koji nam pruža Isus svojim riječima i životom.

Poštovani roditelji,

ove će godine vaše dijete na poseban način poha|ati župnu katehezu u kojoj će se, zajedno s vama, pripremati na njemu jedan od najljepših i najsvečanijih dana u životu. Na primanje sakramenata svete pričesti i pomirenja. Crkva želi da vi, poštovani roditelji, ustrajno budete uz svoje dijete u ovoj godini. Ova knjiga pred vama samo je dio bogatstva koji Crkva želi pružiti vašemu djetetu na putu koji vodi do susreta sa živim Kristom. I u župi i u školi vaše je dijete pozvano otkrivati tajne stola ljubavi i pomirenja, stola žrtve i uskrsnuća Kristova, stola zajedničkog blagovanja i podjele radosti na koju smo kao kršćani pozvani.

Cijenjeni vjeroučitelji,

i na vama je ove godine velika odgovornost. Vi ste, uz katehetu u župi, oni koji će učeniku pokazati da je »kruh više od kruha« te da su Kristova smrt i uskrsnuće temelj pomirenja čovjeka s Bogom. Nadamo se da će vama, poštovani vjeroučitelji, ovaj udžbenik pomoći da svoje osobno iskustvo vjere, uz ciljeve postavljene u planu i programu, tako posredujete učenicima da se oni uistinu osjete pozvanima biti svakodnevni gosti, pa i prijatelji »za stolom ljubavi i pomirenja«. Uloga je Crkve, tako i vas, taj stol pripremiti i poslužiti na dobro svih.

Blagoslov Krista, koji se daje čovjeku, bio uvijek s vama.

+ Đuro Hranić, biskup
predsjednik Vijeća HBK za katehizaciju