POLJSKA: Nagradno putovanje pobjednika Vjeronaučne olimpijade 2016.

Vjeronaučni olimpijci u svetištu Milosrdnoga Isusa

Nakon pobjede na državnom natjecanju o temi »Brak i obitelj u Božjem naumu« četiri najbolje osnovnoškolske i tri srednjoškolske ekipe s Vjeronaučne olimpijade, državnoga natjecanja iz Vjeronauka, sa svojim mentorima i članovima državnoga povjerenstva od 13. do 16. lipnja boravili su na već tradicionalnom nagradnom putovanju u organizaciji Nacionalnoga katehetskoga ureda Hrvatske biskupske konferencije. Budući da je ovu godinu papa Franjo proglasio Jubilejom milosrđa, ovogodišnji vjeronaučni olimpijci iz Trnovca, Zagreba, Nove Gradiške, Knina, Splita i Zaprešića, uz vodstvo vodiča Miju Raka te duhovnika don Tomislava Bašića, posjetili su Poljsku, gdje su, uz druga svetišta i važna kulturno-povijesna mjesta, hodočastili i u svetište Milosrdnog Isusa u Krakovu.

poljska 01

Misa 135 m ispod zemlje

Prva postaja na putu za Poljsku bila je Budimpešta, glavni mađarski grad. U kratkuobilasku i panoramskoj vožnji razgledali su najvažnije budimpeštanske znamenitosti: gradski park, crkvu Naše Gospe (znanu i kao Matijaševu crkva po kralju Matiji Korvinu, koji ju je dao obnoviti), Ribarsku tvrđavu, Trg heroja, Andraševu aveniju, Budimski dvorac, zgradu parlamenta... Potom je uslijedila vožnja kroz Slovačku sve do Krakova u Poljskoj.

Upoznavanje Poljske započelo je posjetom rudniku soli Wieliczka. Izvori slane vode na tome mjestu poznati bili su poznati još prije 5500 godina, ali pravi razvoj rudnika započinje u 13. st. Otada pa sve do 2007. godine, kada postaje samo turistička atrakcija, mukotrpnim radom tisuća rudara nastao je veličanstven »grad« ispod zemlje, koji se proteže na više od 300 km tunela, sve do dubine od gotovo 400 m. U rudniku je izgrađeno i oko 40 kapela, a najveća i najljepša posvećena je poljskoj kraljici sv. Kingi, koja se slavi kao zaštitnica rudara. U jednoj od kapela olimpijci su imali jedinstveno iskustvo slaviti misu na čak 135 m ispod površine zemlje.

Potom je uslijedio posjet Svetištu Milosrdnoga Isusa, u kojem se nalazi samostan u kojem je živjela i umrla sv. Faustina Kowalska, kao i njezin grob. Srce svetišta je slika Milosrdnog Isusa iz 1943. godine, nastala na temelju viđenja koja je imala sv. Faustina.

Razgledavanje se nastavilo u središtu Krakova, kulturnoj prijestolnici i drugom gradu po veličini u Poljskoj. Uz obalu rijeke Visle vjeronaučni olimpijci uputili su se prema starom gradu Wawelu i katedrali sv. Stanislava, zatim prema krakovskom sveučilištu i crkvi sv. Marije. Dojmljiv je bio i posjet glavnomu krakovskomu trgu, najvećem trgu u Europi, koji potječe još iz srednjega vijeka.

poljska 02

U posjetu Ivanu Pavlu II.

Sljedeća postaja nagradnoga putovanja bilo je najpoznatije marijansko svetište u Poljskoj - Jasna gora, koja se nalazi u gradu Czestochowi, u kojem se slavi poznata Crna Gospa Čenstohovska, zaštitnica Poljske. Svetište potječe iz 1382., kad je u tom gradu osnovan pavlinski samostan, a dvije godine kasnije donesena je Marijina ikona, koju je prema predaji naslikao sv. Luka. Otad je samostan postao značajno hodočasničko mjesto, a slika se danas slavi kao čudotvorna jer se pobjeda nad Šveđanima u 17. st. pripisuje njezinu zagovoru. Duhovni sadržaj putnicima pružila je pobožnost križnoga puta, čije postaje okružuju to velebno svetište, te euharistijsko slavlje u jednoj od pokrajnjih kapela bazilike.

Posebno je bio dojmljiv posjet Wadovicama, rodnomu mjestu velikoga i svetoga pape, prijatelja Hrvata i Hrvatske - Ivana Pavla II. To je bila prigoda za upoznavanje crkve u kojoj je papa kršten, kuće u kojoj je rođen, za slavlje mise u karmelićanskoj crkvi sv. Josipa, ali i za kušanje tamošnjeg specijaliteta - kremovki, najdražega kolača Ivana Pavla II.

Posljednja postaja putovanja nagrađenih olimpijaca bio je obilazak njemačkoga koncentracijskoga logora Auschwitza, u kojem su nacisti različitim strašnim metodama mučenja ubili oko milijun i sto tisuća ljudi (najviše Židova, potom Roma, Poljaka, ali i Nijemaca koji su im se opirali). No to je bilo i mjesto za pobjedu ljudskosti, o čemu svjedoči svijeća koju je Ivan Pavao II. tijekom svoga posjeta 1979. ostavio u komori za izgladnjivanje, u kojoj je boravio sv. Maksimilijan Kolbe, koji je položio život za bližnjega i tako postao najsvjetlijim likom toga strašnog mjesta i vremena.

Prepuni doživljaja i dojmova iz Poljske, u kojoj se vidi da cijeli poljski narod živi u duhu svojih svetaca Ivana Pavla II. i sv. Faustine Kowalske, uz radosnu pjesmu olimpijci su se vratili u domovinu duhovno i kulturno obogaćeni.

Vlatka Plazzeriano (MAK)