Nagradno putovanje pobjednika Vjeronaučne olimpijade 2015.

Na mjestu zbivanja Drugoga vatikanskog sabora

Nakon pobjede na državnom natjecanju o temi »Drugi vatikanski sabor«, u godini 50. obljetnice završetka, po tri najbolje osnovnoškolske i srednjoškolske ekipe s „Vjeronaučne olimpijade“, državnog natjecanja iz vjeronauka, sa svojim mentorima i članovima državnoga povjerenstva posjetili su grad Rim u kojem se održao Drugi vatikanski sabor – jedan od najvažnijih crkvenih događaja 20. stoljeća. Tako su, nakon što su iz knjiga učili o tome događaju koji je pokrenuo nevjerojatno duhovno buđenje i polet te unio velike promjene u život suvremene Crkve, sada naučeno upoznali i „na licu mjesta“, od 23. do 27. lipnja, na nagradnom putovanju u organizaciji Nacionalnog katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije.

Na audijenciji s papom Franjom

Putovanje i upoznavanje „Vječnoga grada“ započelo je kako i priliči hrvatskim vjeronaučnim olimpijcima, sudjelovanjem na općoj audijenciji pape Franje. U zajedništvu s tisućama hodočasnika i vjernika na Trgu sv. Petra u Vatikanu, radosno su dočekali Papu i poslušali njegovu katehezu o obitelji, te okrijepljeni njegovim blagoslovom krenuli u daljnje razgledavanje kulturnog i vjerskog bogatstva grada Rima, o čemu im je pobliže govorila voditeljica Anđela Jeličić.

Predstavnici svake vjeronaučne ekipe posjetili su i hrvatsku redakciju Radio Vatikana, gdje su rado s hrvatskim slušateljima podijelili svoje dojmove s natjecanja.

Razgled je započeo šetnjom do Anđeoske tvrđave, pa dalje preko Anđeoskog mosta do Trga Navona. Program se nastavio razgledom Panteona, šetnjom do Trga Venezia i monumentalnog spomenika Oltara Domovine. Potom je uslijedio posjet rimskom amfitetaru Koloseumu i slavoluku cara Konstantina, najvećem i najukrašenijem antičkom slavoluku. Nije preskočen ni razgled ostataka Foruma Romanuma, srca društvenog, vjerskog i političkog života antičkog Rima, o čijoj važnosti još i danas svjedoče ostaci brojnih velebnih građevina. Razgledavanje prvoga dana završeno je uspinjanjem na brežuljak Kapitol, posjetom crkvi sv. Marije od Nebeskoga Oltara u kojoj se nalazi grob posljednje bosanske kraljice Katarine Kosače Kotromanić te smještajem u hrvatskoj hodočasničkoj kući Domus Croata.

Na grobu sv. Benedikta

Drugoga dana olimpijci su nastavili put cjelodnevnim izletom u Pompeje, ostatak starorimskog gradića koji je u ljeto 79. poslije Krista nestao u erupciji Vezuva. Nakon razgleda i upoznavanja Pompeja te panoramske vožnje kroz grad Napulj, sljedeće odredište bilo je brdo i bendiktinska opatija Monte Cassino. To je mjesto u kojem je sv. Benedikt u 5. st. osnovao jednu od prvih redovničkih zajednica na kršćanskom Zapadu koja je živjela u skladu s njegovim poznatim načelom „Moli i radi!“. Uz grob sv. Benedikta, u opatiji se nalazi i grob njegove sestre blizanke sv. Skolastike koja je, također, kao djevica posvetila svoj život Bogu. U Drugom svjetskom ratu opatija je srušena, ali je ponovno izgrađena i obovljena. Tom prilikom posjetili su i Poljsko memorijalno groblje koje se, uz groblja drugih naroda, nalazi u blizini te benediktinske opatije, a koje predstavlja trajan spomen na poginule u ratnim bitkama vođenim na tome području.

Hrvatsko zajedništvo u crkvi sv. Jeronima

Nagradno putovanje, sljedećeg dana, nastavljeno je razgledom Bazilike Sv. Petra, posjetom kriptama s grobovima papa te usponom na kupolu Bazilike. Zatim je uslijedio posjet bazilici sv. Pavla izvan zidina.

Osobito je bio dojmljiv posjet Kalistovim katakombama, starim grobljima prvih kršćana iz rimskog vremena. Budući da su se u njih s jednakim dostojanstvom pokapali kako bogati kršćani tako siromasi i robovi, ona svjedoče snažnu vjeru u uskrsnuće te u Boga koji je otac svim ljudima bez obzira na podrijetlo.

Neizostavan je bio i posjet rimskoj katedrali – crkvi sv. Ivana Lateranskog, zatim Konstantinovoj krstionici u kojoj se nalazi kapelica u kojoj su pokopani solinski mučenici, Svetim stubama kojima se Isus uspinjao do sudišta Poncija Pilata te Španjolskim stubama.

Vrhunac dana bio je posjet Hrvatskom zavodu i crkvi sv. Jeronima u kojoj su sudionici nagradnog putovanja, u zajedništvu s hrvatskim svećenicima koji se nalaze na studiju u Rimu, slavili misu koju je predvodio svećenik hvarske biskupije don Pavo Gospodnetić. Povijest nastanka i razvoja zavoda opisao im je vicerektor zavoda Marko Đurin, nakon čega su se olimpijci upisali u knjigu posjetitelja.

Ostvareni cilj

Posljednjeg dana putovanja, olimpijci su posjetili gradić Orvieto, čija povijest seže još u etruščansko doba, a koji krasi dobro očuvana srednjovjekovna gradska jezgra s veličanstvenom  katedralom.

Putujući prema domovini, mladi su pokazali da je nagradno putovanje ostvarilo svoj cilj: osim što su pokazali zavidno znanje o svim mjestima koje su posjetili, uz pjesmu i smijeh podijelili su i dojmove, radost i zahvalnost za nova poznanstva kao i za sve doživljeno tijekom četiri dana druženja i zajedništva.

Vlatka Plazzeriano


Rim 001 2015 Rim 002 2015 Rim 003 2015 Rim 004 2015

Rim 005 2015 Rim 006 2015 Rim 007 2015 Rim 008 2015

Rim 009 2015 Rim 010 2015 Rim 011 2015 Rim 012 2015

Rim 013 2015 Rim 014 2015