Kad srce oplemeni znanost i znanje

Od 2. do 4. travnja 2014. godine Šibenik je bio domaćin državnog natjecanja iz Vjeronauka učenika osnovnih i srednjih škola. Nanatjecanju, koje je imalo temu “Katolička Crkva i znanost: doprinosi odnosi”, sudjelovalo je 18 srednjoškolskih ekipa i 17 osnovnoškolskih ekipa iz cijele Hrvatske te ekipa gost iz Bosne i Hercegovine.

U uvodnom dijelu programa, koji se održao u Katoličkoj osnovnoj školi, ravnateljica škole s. Mandica Starčević zaželjela je sudionicima da talente koje imaju stalno krijepe u vjeri i Božjim nadahnućima, kako bi izrasli u cjelovite ljude. Šibenski biskup Ante Ivas prisutnima je prenio blagoslov, pozdrav, pogled i stisak ruke pape Franje, s kojim se nedavno susreo u Rimu. Osvrćući se na temu Vjeronaučne olimpijade, istaknuo je da čovjeku nisu dovoljni samo pamet, mudrost i znanost, već se velike stvari događaju kad srce oplemeni sve to.

U programu dobrodošlice nastupili su Klapa “Skradinke”, djeca iz Dječjeg vrtića “Brat Sunce”, učenici Katoličke osnovne škole Šibenik i Etno udruga “Petrovo polje” iz Ružića. Nakon pismenog dijela olimpijci su posjetili otok Prvić, Memorijalni centar “Faust Vrančić” i crkvu Svete Marije od Milosti, u kojoj ih je dočekao upravitelj župe Božo Škember, pozvavši ih na molitvu za život na otoku. Popodnevni program nastavio se ekipnim natjecanjem u fotoslagalici.

dnv 1

Upoznavanje šibenskih znamenitosti: samostanska crkva sv. Franje Asiškoga i Nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića; franjevačka samostanska crkva sv. Lovre, u kojoj je grob službenice Božje majke

Klare Žižić, utemeljiteljice Družbe sestara franjevki od Bezgrješne; benediktinski samostan i susret sa s.Fortunatom Spahijom, koja je posjetiteljima pokazala bunar u kojem se skupljala kišnica, jer je jedan od najvećih problema grada bio nedostatak vode. U šibenskoj katedrali svetoga Jakova šibenski biskup mons. Ante Ivas slavio je euharistijsko slavlje, u kojem su vjeronaučni olimpijci aktivnosudjelovali u službi čitanja i molitvama vjernika. Euharistijskoslavlje pjesmom je animirao Zbor Gospe od Ružarija, a svirao Tamburaški orkestar “Krsto Odak” iz Drniša, pod vodstvom s. Augustine Vukančić i Milke Tomić.

Dan je završio programom u kojem su osobit dojam ostavili vodički žudije, čuvari Božjega groba.  Završni dan Olimpijade započeo je objavom privremenih rezultata natjecanja i pripremom za finalni dio Milijunak, u koji je ušlo pet ekipa iz svake konkurencije.  Za osnovnu školu prvo mjesto osvojio je OŠ Sućidar, iz Splita, čiju ekipu su činili: Anamaria Đerek, Tonka Alduk, Katarina Matić i Anđela Merćep, pod vodstvom mentora don Ivana Čotića. Drugo mjesto osvojio je OŠ Josipa Broza iz Kumrovca, a treće OŠ “Blaž Tadijanović” Slavonski Brod. Ostale ekipe bile su: OŠ Vladimira Gortana, Žminj; OŠ Frane Petrića Cres; OŠ Hodošan; OŠ “Braća Ribar” Posedarje; OŠ Dragutina Tadijanovića Zagreb; OŠ Vrpolje (Šibenik); OŠ Srdoči, Rijeka; OŠ Lapad, Dubrovnik; OŠ Vladimira Nazora Daruvar; OŠ Tučepi; OŠ Dragutina Tadijanovića Petrinja; OŠ Slunj; OŠ Komiža; OŠ Ivanska.

dnv 1

Za srednju školu prvo mjesto osvojila je V. gimnazija Zagreb, a u ekipi su bili: Narda Štulić, Marko Skender, Daniel Čolić i Diana Patajec, pod vodstvom mentora Darka Petrinjaka. Drugo mjesto osvojila je  Nadbiskupijska klasična gimnazija “Don Frane Bulić” iz Splita, a treće Srednja škola Hvar. Ostale ekipe bile su: Katolička klasična gimnazija Virovitica; Gimnazija Sesvete; Srednja škola Lovre Montija Knin; Salezijanska klasična gimnazija Rijeka; Srednja škola Koprivnica; Franjevačka klasična gimnazija Sinj; Srednja škola Ambroza Haračića Mali Lošinj; Biskupijska klasična gimnazija Ruđera Boškovića Dubrovnik; Gimnazija Vukovar; Srednja škola “August Šenoa” Garešnica; II.gimnazija Split; Gimnazija Pula; Srednja škola Viktorovac, Sisak; Gimnazija Bernardina Frankopana Ogulin; Srednja škola Biograd na Moru. U programu proglašenja briljirale su male mažoretkinje, a u završnom obraćanju je s. Jakica Vuco, voditeljica Katehetskog ureda Šibenske biskupije zahvalila svima na trudu oko priprema, a posebice natjecateljima, koji su svojim vršnjacima dali dobar primjer, rekavši da su upravo oni snaga naše domovine i Crkve.

(preuzeto iz: Mali koncil 2014.)

Državno natjecanje iz vjeronaukaDržavno natjecanje iz vjeronaukadnv 4dnv 5dnv 8dnv 9dnv 10dnv 11dnv 12dnv 13